Cercetarea publicată în Planetary Science Journal arată că Psyche 16 este 82,5% metal,, 7% piroxen cu un conținut scăzut de fier și 10,5% condrită carbonică. Ar putea avea și o densitate de 35%.

Aceste cifre sunt mult sub estimările inițiale care susțineau că ar putea conține 95% metal, mai exact fier, nichel și aur. „Scăderea în conținut metalic și densitatea estimată acum sunt interesante pentru că arată că Psyche 16 este mult mai alterat de condițiile exterioare decât credeam anterior”, a precizat coordonatorului studiului, David Cantillo, citat de Daily Mail.

Astfel, dacă asteroidul e mai mult un conglomerat de resturi spațiale și mult mai puțin metal, ar fi similar cu alți asteroizi din sistemul nostru solar și, deci, nu ar mai constitui un obiect ceresc atât de special.

„Faptul că ar putea avea un conținut metalic mai mic decât credeam inițial înseamnă că asteroidul ar fi fost expus la coliziuni cu alte corpuri similare cu un conținut mai ridicat de condrită carbonatată, care a format un strat de suprafață precum cel pe care îl luăm în calcul acum”, au mai spus cercetătorii.

Oricum ar fi, Psyche 16 rămâne foarte important pentru oamenii de știință. Acesta are nevoie de cinci ani pentru a realiza un circuit complet pe orbita în jurul soarelui, dar îi trebuie doar patru ore pentru a realiza mișcarea în jurul axei sale, ceea ce înseamnă că o zi pe acest asteroid este de șase ori mai mică decât cea de pe Terra.

Acesta are o lățime de 114 mile, adică aproximativ egală cu cea a statului Massachusetts, și conține, într-un procent mai mic sau mai mare, toți compușii care se regăsesc în centura de asteroizi, arată EarthSky.org.

Realizatorii cercetării mai cred și că pe suprafața lui Psyche 16 există apă, dar asta vor descoperi, cel mai probabil, specialiștii NASA care vor lansa misiunea către asteroid, în august 2022. Aceasta ar trebui să ajungă la asteroid la începutul lui 2026 și va petrece 21 de luni pe orbita sa, studiind proprietățile lui Psyche, cu scopul de a afla cât mai multe despre acesta.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: