Anuntul vine la o zi dupa ce agentia meteorologica rusa a detectat o concentratie ”extrem de ridicata” de ruteniu-106.

Rusia nu a inregistrat ”vreun incident si nicio pana” la instalatiiile nucleare, in pofida poluarii radioactive cu ruteniu -106 detectate de serviciile meteorologice ruse, a dat asigurari marti conglomeratul nuclear public rus Rosatom, relateaza AFP.

Acest anunt, difuzat de serviciul de presa al grupului, a fost facut la o zi dupa ce agentia meteorologica rusa Rosghidromet a confirmat a fost detectata la sfarsitul lui septembrie, la sud de Ural, o concentratie ”extrem de ridicata” de ruteniu-106 - un produs de fisiune rezultat din industria nucleara.

”Radioizotopul Ru-106 a fost detectat de statiile de observatie de la Argaias si Novogorni” de la 25 septembrie la 1 octombrie, a anuntat agentia rusa luni, precizand ca la Argaias s-a detectat ”o cconcentratie extrem de ridicata (...) de 986 de ori mai mare” decat nivelul de ruteniu-106 inregistrat cu o luna inainte.

Statia de la Argaias se afla in apropierea complexului nuclear Maiak - unde a avut loc in 1957 unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie -, insa acesta a anuntat intr-un comunicat ca ”poluarea radioactiva cu ruteniu-106 detectata de agentia Rosghidromet nu este legata” de activitatile sale.

Complexul, care este folosit in prezent ca instalatie de retratare de combustibil nuclear uzat, adauga ca ”nu a manipulat ruteniu-106” in cursul lui 2017 si ca nu l-a mai produs de mai multi ani.

Maiak da totodata asigurari ca dozele inregistrate de agentia rusa de meteorologie sunt de ”20.000 de ori mai mici decât doza anuala admisibila si nu reprezinta un risc la adresa sanatatii”.

Seful Rosghidromet Maxim Iakovenko a dat asigurari marti ca aceasta concentratie detectata ”nu reprezinta un pericol pentru populatie” si a adaugat ca nu este rolul agentiei sale sa detecteze sursa poluarii.

Concluziile agentiei ruse concorda, totusi, cu cele ale Institutului francez de radioprotectie si siguranta nucleara (IRSN), care aprecia la inceputul lui noiembrie ca poluarea radioactiva detectata la sfarsitul lui septembrie in Europa isi are originea ”intre Volga si Ural”.

IRSN aprecia ca sursa acestei poluari nu putea sa provina de la un reactor nuclear - deoarece ar fi fost detectate si alte elemente radioactive - si lansa ”ipoteza unei emisii de la o instalatie” legata de ciclul productiei de combustibil nuclear sau de producerea unor surse radioactive.

Sursa: News.ro

Share articol: