Gheata marina arctica incepe sa se topeasca primavara, dupa ce atinge maximum de intindere in perioada de la sfarsitul lunii februarie pana la jumatatea lunii martie. La sfarsitul verii boreale, la jumatatea lunii septembrie, banchiza are cea mai mica intindere din timpul anului.

Anul acesta, intinderea maxima a banchizei a fost printre cele mai mici inregistrate pana in prezent. Conform cercetatorilor, a fost a doua cea mai mica intindere a banchizei din ultimii 39 de ani. Recordul negativ a fost inregistrat primavara trecuta, conform National Snow and Ice Data Centre (NSIDC).

Potrivit masuratorilor realizate din satelit, in momentul de maxima extindere, la 17 martie, banchiza acoperea 14,48 milioane de kilometri patrati, cu 60.000 de kilometri patrati mai mult decat in 2017.

Expertii sustin ca intinderea mica a banchizei din iarna acestui an este legata de faptul ca inghetul s-a produs mai tarziu, in cursul toamnei, iar temperaturile din timpul iernii au fost mai crescute decat de obicei.

In ultimii 4 ani in zona arctica s-au inregistrat cele mai mici intinderi ale banchizei din ultimii 39 de ani, de cand a inceput observarea acestei zone din satelit.

Sursa: Agerpres