Experimentul a avut loc in cadrul proiectului ALPHA de la CERN. Fizicienii si-au propus sa observe diferentele si asemanarile dintre materie si antimaterie, scrie IFL Science.

In cadrul testului, cercetatorii au folosit un laser pentru a masura antihidrogenul, perechea de antimaterie a unui hidrogen.

Pentru ca antimateria este foarte greu de observat, deoarece se distruge aproape instantaneu, fizicienii au folosit un magnetic puternica pentru a o "prinde" cat mai mult timp.

Jeffrey Hangst, purtatorul de cuvant al proiectului ALPHA, spune ca hidrogenul si antihidrogenul se comporta similar si au spectre de lumina identice, prin urmare antimateria seamana foarte mult cu materia si respecta aceleasi legi ale fizicii.

Spre deosebire de un atom de hidrogen, care este compus dintr-un electron si un proton, atomul de antihidrogen este format dintr-un pozitron si un antiproton.

In timpul experimentului, cercetatorii au amestecat plasma a 90.000 de antiprotoni cu pozitroni, producand astfel 25.000 de atomi de antihidrogen.

Dintre acestia, doar 14 au putut fi "prinsi" de magnet si expusi razei laser. Apoi a fost masurata interactiunea dintre raza laser si atomii de antihidrogen. Rezultatul experimentului a fost publicat in revista Nature.