Cum se fabrica recordurile?

* Primul mare campion in cursa de o mila chiulea de la cursurile de ginecologie pentru antrenamente

* Campionul olimpic la maraton din 1904 se "dopa" cu otrava de soareci

* Primele corzi pentru rachetele de tenis ale campionilor erau din intestine de animale

Fata de anii 1900, lucrurile s-au schimbat enorm. In primul rand, sportivii au devenit profesionisti. Dar ce inseamna, mai exact, asta? In 1954, Sir Roger Bannister a devenit primul om din lume care reusea sa alerge in cursa de o mila sub patru minute. Astazi, un copil de liceu cu calitati fizice impresionante reuseste sa-l depaseasca. Numai anul trecut, 1314 oameni au reusit, in competitii oficiale, sa-l bata pe Sir Roger Bannister. Una dintre diferentele importante e ca Sir Roger Bannister se antrena 45 de minute pe zi, in timp ce chiulea de la cursurile de ginecologie.

In 1904, Thomas Hicks reusea sa castige maratonul olimpic cu timpul de 3:28:53. Ca sa fie cel mai bun din lume, acesta a amestecat otrava de soareci si brandy pe care le-a consumat pe tot parcursul cursei. Si asta pentru ca la acea vreme alea erau substantele despre care se credea ca ofera corpului un “boost” de energie. Daca medicii nu interveneau la final, ar fi murit dupa linia de finish.

Iar acestea sunt doar doua exemple care arata nivelul antrenamentelor si cunostintelor sportive din acea perioada. Azi, cei mai mari producatori de echipamente sportive au divizii dedicate cercetarii si dezvoltarii noilor materiale. Inotatorii poarta echipamente speciale, atletii alearga pe suprafete noi care maresc aderenta si nu inghit energia eliberata de sportiv, nu pe zgura, iar jucatorii de tenis de top, prin contract, primesc rachete personalizate, in functie de forta lor, greutatea corpului, lungimea bratelor si inaltime. La inceput, corzile rachetelor de tenis erau din intestine de animale.

Stiinta face parte din joc, astfel “Messi sau Maradona” ori “Jesse Owens sau Usain Bolt” sunt dileme puse gresit pe masa. Pasiunea fanilor si nostalgia elimina matematica si realitatea din discutie de cele mai multe ori, iar raspunsul intrebarii "care a fost mai bun?" poate fi complet eronat.

Conform unor cercetatori citati de revista Discovery, calculele arata ca nivelul maxim de performanta pe care corpul unui atlet il va putea atinge va fi de 1:58:00 la maraton (cu o imbunatatire de 5 minute fata de actualul record) si 9:48 pentru cursa de 100 de metri viteza a barbatilor. In prezent Usain Bolt detine recordul de 9.58 si sustine ca poate sa si-l depaseasca.

Citeste mai multe pe sport.ro