Un expert în inteligența artificială susține că roboții care analizează limbajul corpului unui acuzat pentru a descoperi semne referitoare la vinovăția sa vor înlocui judecătorii umani în mai puțin de 50 de ani. 

Terence Mauri crede că mașinăriile vor putea detecta cu o precizie de 99,9% semnele care îi dau de gol pe mincinoși, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic.

El susține că roboții vor evolua în mașinării capabile să fie politicoase, să vorbească fluent orice limbă și, astfel, vor putea semnala indicii care oamenilor le-ar scăpa cu siguranță.

Roboții-judecători vor avea camere ce înregistrează și identifică tiparele neregulate de vorbire, creșterile neobișnuite ale temperaturii corpului și coordonarea mână-ochi. Apoi, datele vor fi analizate pentru a oferi un verdict imparțial și a stabili dacă acuzatul spune sau nu adevărul.

Mauri se așteaptă ca mașinăriile să devină o normalitate în procesele penale și civile din Regatul Unit în mai puțin de 50 de ani, scrie The Telegraph, iar asta pe baza studiului său realizat pe o durată de doi ani.

„Inteligența artificială a determinat schimbări fără precedent în modul în care oamenii trăiesc și muncesc, rezolvând problemele complexe la un nivel de consistență și viteză care nu poate fi egalat de inteligența umană. În mediul legal, roboții vor iniția un nou tip de justiție digitală imparțială, în care emoțiile umane, preconcepțiile și erorile nu vor mai exista”, a declarat Mauri, directorul institutului londonez Hack Future Lab.

Și alte roluri din acest domeniu – precum secretarele sau notarii – vor fi înlocuite de roboți până în 2070, mai spune acesta.

Tehnologia a fost deja implementată în Estonia, acolo unde un judecător robot a fost folosit pentru a soluționa cazuri minore cu prejudicii de până la 6.000 de lire, pentru a le da oamenilor timpul necesar să lucreze la spețe mai importante „Judecătorul” primește înainte toate documentele de care e nevoie pentru caz, pe care le analizează și apoi vine cu o decizie, în funcție de algoritmii săi. China folosește, de asemenea, un astfel de sistem încă din 2017.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: