Robotii sunt folositori, sunt extraordinari, dar au un mare minus – incarca prea mult factura la electricitate. Un grup de cercetatori din Marea Britanie au venit cu o idee revolutionara, ca sa nu-i spunem ciudata: un sistem dinamic care ar putea asigura energie robotilor pentru un timp indelungat.

Sistemul poate folosi o pompa ce imita actiunea inimii umane, prin care poate circula un lichid pe baza de uree. Acesta alimenteaza o celula energetica care poate converti lichidul in electricitate.

Celulele contin microorganisme, la fel ca bacteriile din sistemul digestiv uman sau cele folosite in statiile de tratare a apelor reziduale. Pe masura ce digera resturile, acestea produc electricitate.

Insa cel mai interesant e sistemul de pompare. Acesta e construit din materiale cu memorie, care pot reveni la forma initiala dupa ce au fost deformate. Corpul pompei se comprima, fortand lichidul sa circule pana la celula electrica. Apoi, pompa se relaxeaza, urmand principiul miocardului. Pompa in sine foloseste curent, dar mai putin decat electricitatea produsa de celulele respective. Desi e viabil, sistemul inca mai trebuie pus la punct. Deocamdata, cantitatea de energie e insuficienta pentru a alimenta altceva mai mult de un LED.

Sursa foto: Fox News