În 2019, revelația referitoare la descoperirea metanului pe Marte a făcut valuri în rândul comunității științifice, iar acum se pare că ar fi fost descoperită și sursa acestuia - un loc extrem de apropiat de poziția actuală a roverului Curiosity. 

Cercetătorii de la California Institute of Technology au folosit tehnici computerizate pentru a determina faptul că una dintre sursele de metan, cea mai recentă, se află la doar câteva zeci de mile de Curiosity, arată Space.com. Aceștia au simulat particulele de gaz metan, le-au împărțit în grupuri diferite, le-au pus în contextul dat de viteza și direcția vântului și le-au urmărit traiectoria înapoi către cele șase puncte din care au fost emise.

Pe 6 august 2012, Curiosity a aterizat în zona Gale Crater, un punct cunoscut acum drept Bradbury Landing, numit așa după celebrul scriitor SF Ray Bradbury. Până acum, acesta a călătorie peste 16 mile și a petrecut în misiune 3.179 de „zile marțiene”, realizând peste 800.000 de fotografii.

Curiosity a măsurat pentru prima dat un semn puternic al unei molecule care conține metan pe 15 iunie 2013. Dar unii experți nu au avut încredere în această descoperire. În 2019, roverul a confirmat foarte ferm o descoperire neașteptată - 21 de părți/miliard de metan în aerul de pe Marte, adică de trei ori mai mult decât fusese identificat până la acel moment. Potrivit Scientific American, între 90 și 95% din metanul găsit în atmosfera Pământului are origine biologică. Nu este clar încă ce sursă cauzează emisiile de metan de pe Planeta Roșie, dar noile indicii le oferă cercetătorilor un loc mai exact în care să caute.

Pe Pământ, metanul are o durată de „viață” de 330 de ani, după care este complet distrus de expunerea la Soare. Totuși, prezența lui nu este un semn clar al existenței vieții. Oricum ar fi, ceea ce produce metanul ar putea să existe în continuare, fie că este de natură biologică sau geologică. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: