Agenția spațială Roscosmos lucrează deja la nouă stație spațială, care ar urma să fie lansată în anul 2025. Anunțul a fost făcut chiar de către Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos.

În anul 2027, când ar urma să fie lansată noua stație spațială, ISS va avea deja o vechime de 27 de ani.

Stația spațială rusească ar urma să includă și un modul care va servi drept hotel pentru turiști. În prezent, ISS conține 16 module, dintre care patru sunt construite și finanțate de Rusia, nouă sunt ale Statelor Unite, unu aparține Agenției Spațiale Europene și două Japoniei.

Noua stație rusească va fi formată din cinci module, inclusiv unele cu scop comercial. Configurația la avea la baza proiectul MIR, prima stație spațială plasată de orbita terestră, care a funcționat în perioada 1986-2001.

Actuala ISS a fost lansată în 1998, iar costurile pentru utilizarea ei se ridică la 4 miliarde de dolari anual.

Anul trecut, Rusia a pierdut și monopolul pe care îl deținea asupra transportului echipajului uman spre ISS, pentru că, în prezent, agenția americană SpaceX poate asigura acest serviciu.

În ciuda proiectelor spațiale ambițioase anunțate recent de Rusia, lipsa fondurilor necesare le pune pe multe dintre ele sub semnul întrebării.

La rândul ei, China vrea să lanseze o stație spațială, care va avea trei module și două laboratoare.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: