După descoperirea fosfinei pe Venus și apariția speranțelor referitoare la dezvoltarea formelor de viață, a început deja „revendicarea” planetei, pe Terra. 

Săptămâna trecută, liderul corporației rusești Roscosmos, Dmitry Rogozin, a dezvăluit că țara plănuiește să trimită propria sa misiune pe Venus, în afară de programul „Venera-D”, care se desfășoară în colaborare cu SUA, a relatat agenția de stat TASS.

„Reluarea explorării planetei Venus se află pe agenda noastră. Considerăm că Venus este o planetă rusească, nu trebuie să rămânem în urmă”, a spus Rogozin. „Proiectele referitoare la misiunile pe această planetă sunt incluse în programul guvernamental de explorare spațială 2021-2030”, a mai precizat acesta.

Afirmația vine la scurt timp după ce oamenii de știință au arătat că au descoperit pe planeta Venus un gaz numit fosfină, indiciu al posibilei dezvoltări a vieții extraterestre. Ca mărime, Venus e similară cu Terra și este cea mai apropiată de lumea noastră, dar are o rotație inversă față de celelalte planete.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Cardiff, iar descoperirea a stârnit imediat un interes și mai mare în ceea ce privește explorarea Sistemului Solar și concentrarea și pe alte posibile surse în care se poate dezvolta viața, nu doar pe Martes au pe planetele similare cu Terra, dar mult mai îndepărtate.

În ceea ce privește revendicările rușilor, se pare că aceștia au o experiență semnificativă în raport cu Venus. Pe site-ul Agenției Spațiale Europene se arată că, între 1967 și 1984, studiile despre Venus realizate în Rusia au condus cercetarea internațională despre această lume îndepărtată, iar Rusia păstrează încă ceva atuuri în mânecă la acest capitol. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: