Descoperirea a fost posibila datorita fotografiilor facute de sateliti comerciali si militari.

O serie de imagini ale unor zone desertice si izolate din Afganistan, obtinute din satelit, au dus la identificarea urmelor unor avanposturi amplasate de-a lungul Drumului Matasii, care au apartinut unor imperii si regate stravechi, conform unui material publicat de Live Science.

Aceste descoperiri arheologice au fost facute dupa examinarea fotografiilor obtinute in ultimele decenii de sateliti comerciali si militari si, mai recent, de drone.

Printre descoperiri se numara cea a unui urias caravanserai (han), dar si a mai multor avanposturi folosite timp de secole de negutatorii care calatoreau pe Drumul Matasii, asigurand schimburile comerciale dintre Extremul Orient si Occident. De asemenea, retele de canale subterane au fost descoperite sub nisipurile afgane.

Aceste situri arheologice sunt aflate in regiuni mult prea periculoase pentru a fi explorate de echipe de arheologi. Ele au fost descoperite in cadrul unui proiect de cartografiere a zonelor de interes istoric din Afganistan care este sustinut de catre Departamentul de Stat al SUA cu o finantare de 2 milioane de dolari.

Cel mai important sit arheologic descoperit cu ajutorul satelitilor

Unul dintre cele mai impresionante situri arheologice descoperite este cel al unui urias caravanserai (han n.r.) la care poposeau caravanele de negutatori care strabateau Drumul Matasii pana in secolul XVII. Astfel de hanuri puteau adaposti sute de persoane si animale si erau construite la fiecare 20 de kilometri pe Drumul Matasii - distanta medie pe care caravanele de negustori o puteau parcurge intr-o zi.

Drumul Matasii a fost o retea vasta de rute de negot care legau bazinul Marii Mediterane, in vest, de Japonia si Coreea in Orient. Timp de secole pe aceasta retea de drumuri au circulat marfuri exotice, precum ceaiul, pietre pretioase si semipretioase, parfumuri, mirodenii si, bineinteles, matase.

O serie de regiuni din Asia Centrala ce apartin in prezent Afganistanului au reprezenta niste importante noduri de tranzit la intersectiile mai multor rute comerciale antice si, profitand de acest lucru, au cunoscut o puternica dezvoltate economica si culturala.

In perioada de apogeu al schimburilor comerciale si culturale de pe Drumul Matasii, imperiile si regatele din regiune au prosperat, reusind sa adune numeroase bogatii.

Conform istoricilor, odata ce rutele maritime ce legau India si China de Europa au fost deschise, in secolele XV si XVI, numarul de caravane care porneau pe Drumul Matasii a inceput sa scada, iar imperiile si regatele pe teritoriile carora treceau aceste rute comerciale, si care prosperau de pe urma negotului, au intrat in declin.

Imaginile obtinute din satelit indica insa faptul ca aceste rute comerciale terestre dintre Orient si Occident erau inca folosite cateva secole mai tarziu dupa ce istoricii au crezut ca au fost abandonate in favoarea noilor rute comerciale maritime.

O serie de imagini aeriene ale unor regiuni izolate din Afganistan obtinute in anii '70 sunt reexaminate pentru a identifica reteaua de canale ce lega provinciile afgane Helmand si Sistan. Aceste canale au fost construite probabil in perioada Imperiului Part si erau folosite pentru irigatii.

Imaginile obtinute din satelit confirma faptul ca actualul teritoriu afgan a fost in perioada veche un veritabil creuzet al religiilor, fiind identificate temple apartinand diferitelor religii, de la stupele budiste pana la templele de foc zoroastriene.

Sursa: Agerpres

Share articol: