Imagini publicate pe rețelele de socializare au arătat priveliști aproape SF surprinse în Arad, Cluj, București sau Teleorman, care i-au încântat pe români.

Seria de sateliți Starlink a început să fie viziblă încă de săptămâna trecută în vestul Europei și, bineînțeles, mulți nu au ratat ocazia de a specula pe seama „corpurilor luminoase neidentificate”.

Acești sateliți fac parte din proiectul SpaceX, dezvoltat de Elon Musk și au rolul de a îmbunătăți calitatea conexiunii la Internet, formând o rețea ce va acoperi toată suprafața Pământului. Sateliții sunt poziționați la 500 de kilometri înălțime, iar în acest moment se realizează primele teste pentru a fi definită eficiența lor.

Oficial, proiectul propus de Elon Musk va fi lansat la sfârșitul lui 2020, iar din 2021 se va începe extinderea globală. Sateliţii din cadrul Starlink se vor afla în continuă mişcare în jurul Pământului și vor orbita la o altitudine mai joasă decât sateliţii geostaţionari, folosiţi până acum în comunicaţii. Astfel, ei vor avea și avantajul de a furniza o conexiune mai stabilă și cu latență mai mică, în timp ce viteza de transfer a datelor va crește.

Inițial, astronomii au fost sceptici la un astfel de proiect, întrucât au considerat că ar putea afecta calitatea observațiilor astronomice. Treptat, însă, acesta a stârnit din ce în ce mai mult entuziasm, chiar și în rândul oamenilor de știință.

Sursa foto: Facebook / Meteoplus