Cu decenii întregi înainte să știm că păsările pot „vedea” câmpul magnetic al Pământului, Albert Einstein a pus pe tapet posibilitatea ca animalele să aibă simțuri ieșite din comun, mult superioare celor umane. 

O scrisoare despre care oamenii de știință au crezut că e definitiv pierdută, scrisă chiar de faimosul cercetător în 1949, s-a dovedit a conține o serie de afirmații extraordinare atât în domeniul biologiei, cât și în cel al fizicii. Documentul de la care a început corespondența - o scrisoare trimisă de inginerul Glyn Davys - expune problema felului în care percepția animalelor ne poate transmite mai multe informații valoroase despre legile fizicii.

„Este perfect plauzibil ca cercetarea comportamentului păsărilor migratoare și a porumbeilor voiajori să ducă, într-o zi, la înțelegerea unor procese fizice încă necunoscute”, a scris Einstein în răspunsul către inginer.

Acum, la mai bine de 70 de ani distanță, știm că presupunerea lui Einstein era absolut corectă. Dovezile arată clar că păsările pot simți câmpul magnetic al Pământului utilizând fotoreceptori speciali din structura oculară sensibili la schimbările subtile ale acestor unde. Această abilitate le permite să migreze pe distanțe de mii de kilometri fără să se rătăcească.

Alte animale, precum broaștele țestoase, câinii și albinele afișează, de asemenea, o abilitate incontestabilă de a simți câmpul magnetic al Terrei, deși nu neapărat în același mod.

„Faptul că Einstein a putut să conceapă o astfel de posibilitate cu decenii întregi înainte de existența unor dovezi empirice este remarcabil”, au scris cercetătorii de la Universitatea din Iersualim, acolo unde a fost donată scrisoarea cu valoare istorică.

O altă scrisoare arată că Einstein era fascinat și de comportamentul albinelor, făcând de-a lungul timpului investigații și în ceea ce privește comportamentul acestora.

În prezent, chiar și după zeci de ani de cercetări, există încă o aură de mister care înconjoară acest subiect. Mecanismul exact prin care animalele simt tiparele luminoase ori câmpul magnetic al Pământului sunt încă necunoscute și analizate, în condițiile în care e posibil ca ele să fie foarte diferite de la o specie la alta.

De exemplu, se pare că albinele simt câmpul magnetic în abdomen, în vreme ce păsările și câinii pot face asta prin intermediul receptorilor numiți criptocromi. Chiar și celulele umane produc criptocromi, iar investigațiile recente au arătat că aceste tipuri de celule răspund în mod dinamic la schimbările câmpului magnetic. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: