Ofițerul Luis Elizondo a fost directorul Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP) din cadrul Pentagonului, un proiect lansat în 2007 pentru a studia cazurile în care persoanele raportează întâlniri extraterestre.

Elizondo a ieșit oficial din activitate în 2017 și, în același an, a discutat cu reporterii de la New York Times confirmând existența acestei agenții.

Acum, Elizondo vorbește din nou despre ceea ce se întâmpla în agenție și despre motivele plecării sale. El spune că retragerea din activitate a avut legătură cu răspunsurile și reacțiile oficiale nepotrivite ale autorităților și cu lipsa de disponibilitate în luarea unor măsuri care să prevină eventualele riscuri apărute din cauza navelor extraterestre.

Declarațiile au fost făcute în primul episod al unui show TV numit ”Unidentified: Inside America’s UFO Investigation”, care a avut premiera recent pe History Channel, scriu jurnaliștii de la Live Science.

Elizondo speră ca o deschidere mai mare față de subiect să îi încurajeze atât pe oameni, cât și pe autorități, să depășească prejudecățile și să vorbească direct aceste obiecte ciudate care ar putea fi o amenințare mai puternică decât ne așteptăm.

OZN-urile îi fascinează pe oameni de zeci de ani. În același timp, reprezintă și o provocare unică pentru agențiile federale, care încearcă să determine dacă ele sunt sau nu o amenințare la adresa securității naționale.

Înaintea AATIP, Air Force a lansat proiectul „Blue Book” datorită căruia au fost investigate 12.000 de posibile apariții extraterestre, din 1952 până în 1969.

În perioada în care Elizondo a fost șeful programului, oamenii au raportat OZN-uri zburând la viteze supersonice, de cinci ori mai mari decât viteza sunetului.

Aeronavele erau și extrem de mobile și călătoreau atât de repede încât depășeau cu mult limitele rezistenței, atât umane, cât și aviatice. „Nu au motoare și nici măcar aripi, dar par să sfideze complet efectele naturale ale atracției gravitaționale a Pământului”.

Unele dintre mărturii au fost clasificate ca fiind drone sau urme ale unor teste realizate pe noi tipuri de rachete, toate văzute din unghiuri neobișnuite. Există însă și multe cazuri în care aparițiile au sfidat orice explicație, dar încă nu sunt dovezi suficiente ale faptului că ar avea origini extraterestre, a explicat Elizondo.

Există, însă, o posibilitate care este și mai neliniștitoare decât ideea unei invazii extraterestre: aceea că un adversar străin a dezvoltat în secret tehnologii care nu s-au mai văzut, a mai spus el.