Una dintre caracteristicile definitorii ale semnalelor misterioase venite din spațiu, pe care le numim „explozii radio rapide” este aceea că sunt imprevizibile. Ele sunt receptate din zone îndepărtate ale cosmosului fără ritm și fără un motiv concret, iar cercetătorii nu au putut stabili până acum un tipar general valabil, fapt care le face extrem de greu de studiat. 

Acum, însă, oamenii de știință au descoperit, pentru prima dată, un tip de undă radio rapidă care se repetă formând un ciclu regulat de receptări. La fiecare 16,35 zile, un semnal numit FRB 180916.J0158+65 ajunge pe Terra urmând un model similar: timp de patru zile, acesta este caracterizat de una sau două semnale la fiecare oră, după care, timp de 12 zile, se așterne tăcerea. Apoi, întregul process se repetă.

Astronomii canadieni au observat și analizat acest ciclu pe o durată de 409 zile, dar nu au ajuns până acum la o concluzie referitoare la ceea ce ar putea însemna undele. Ar putea fi, până la urmă, doar o altă piesă în puzzle-ul complicat al semnalelor receptate din cosmos.

Indiferent de rezultat, acestea rămân fascinante pentru pasionații de astronomie, un mister care, până acum, a sfidat orice fel de încercare de a fi explicat printr-un argument logic. Acestea sunt explozii energetice care durează doar câteva milisecunde, durată în care pot emite o putere egală cu cea a sute de milioane de stele similare Soarelui.

Cele mai multe dintre ele apar o singură dată, iar acesta este și un motiv principal care a împiedicat până acum detectarea sursei care le produce. Unele dintre semnale sunt receptate de mai multe ori, dar sunt extrem de imprevizibile și localizarea lor rămâne dificilă.

Pentru moment, pasul următor ar fi continuarea monitorizării FRB 180916.J0158+65 pentru încă o perioadă, dar și concentrarea asupra periodicității care ar putea apărea în alte cazuri și care ar putea oferi indicii valoroase. 

Share articol: