Deși simptomele dezvoltate după vindecarea de Covid-19, așa numitul sindrom „long Covid” sunt invizibile, specialiștii în sănătate cred, totuși, că ele ar putea fi descoperite în particularitățile ochilor. 

Long Covid se referă la o serie de simptome specifice pe care până la 30% dintre pacienți le dezvoltă după vindecarea de SARS-CoV 2 - inclusiv dureri de cap, stări de confuzie, oboseală, pierderea gustului și a mirosului, dar și altele.

Multe dintre aceste tipuri de disconfort nu pot fi sesizate cu ochiul liber din exterior, dar un nou studiu arată că long Covid ar putea fi detectabil analizând structura oculară a pacienților, în special corneea.

Deteriorarea nervilor din interiorul corneei poate fi detectată printr-o tehnică laser non-invazivă ce a fost folosită de cercetători pentru a identifica anormalități în această zonă a ochilului corelate cu o serie de boli, precum diabet sau scleroză multiplă.

Oamenii de știință au comparat rezultatele a 40 de pacienți care au avut Covid-19ccu cele obținute după analizarea a 30 de oameni sănătoși, care nu au avut infecția în corp. Aceștia au scanat corneea și au descoperit că, la pacienții care au avut boala, se remarcă o deteriorare a fibrelor nervului ocular, alături de un număr mai mare de celule dendritice.

Deși studiul nu este încă unul de mare amploare, legăturile descoperite arată felul în care infecția poate duce la probleme neurologice și la neuropatie. Mai mult, acestea arată și că pacienții care au dezvoltat forme severe au fost mult mai expuși la deteriorarea nervului optic. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: