Intel a inaugurat un institut de cercetare in Israel pentru dezvoltarea unor tehnologii care sa imite creierul uman, astfel incat sa poata realiza calculatoare, telefoane si alte dispozitive care sa invete despre utilizatori.

"Invatarea calculatoarelor este o oportunitate uriasa", a declarat Justin Rattner, director in cadrul companiei Intel. "Contrar numelui, smartphone-urile sunt dispozitive destul de proaste. Smartphone-ul meu nu stie mai multe despre mine, fata de cand l-am luat."

"Toate aceste dispozitive ne vor cunoaste ca pe persoane fizice si se vor adapta foarte mult pentru noi", a mai adaugat Rattner in Tel Aviv pentru o agentie de presa.

Specialistii din cadrul Institutului de Cercetare Intel pentru Inteligenta Computationala vor colabora cu alti cercetatori de la Universitatea Hebrew din Ierusalim si de la Technion din Haifa, pentru a realiza dispozitive portabile ce pot imbunatati viata de zi cu zi.

De exemplu, va putea fi realizat dispozitiv care timp de o saptamana va memora unde ne lasam cheile de la masina, iar in a doua saptamana ne va aminti sa le luam inainte de a pleca de acasa. Astfel de aparate ar putea fi disponibile pana in 2014 sau 2015.

Intel implementeaza deja un astfel de dispozitiv pentru Adidas, care identifica daca cumparatorul pantofilor este barbat sau femeie, copil sau adult. 

"Peste cinci ani, toate simturile umane vor fi integrate in calculatoare, iar peste zece ani, vom avea mai multi tranzistori intr-un chip, decat numarul neuronilor din creierul uman" a declarat Moody Eden, presedintele filialei Intel din Israel, pentru Reuters.