"Peste 5 miliarde de ani de acum incolo, Soarele se va fi transformat intr-o stea rosie gigantica, cu o dimensiune de mai bine de 100 de ori mai mare decat in prezent" spune Profesorul Leen Decin de la Institutul de Astronomie KU Leuven. "Va inregistra si o pierdere masiva a masei printr-un vant stelar foarte puternic. Finalul acestei evolutii, peste 7 miliarde de ani, va fi o stea pitica alba. Va fi aproape de aceeasi dimensiune ca Terra, dar mult mai grea: o lingura din acel material cantareste aproximativ 5 tone" mai spune Decin.

Folosindu-se de cel mai puternic telescop radio din lume, echipa internationala de astronomi si-a propus sa gaseasca raspunsuri analizand steaua LP Puppis. In urma cu 5 miliarde de ani, aceasta era foarte asemanatoare cu Soarele de astazi. L2 Puppis este la 208 ani lumina de Terra, distant destul de mica in astronomie. Cercetatorii au folosit telescopul radio ALMA, ce contine 66 de antene radio individuale care formeaza impreuna un telescop giganti cu un diametru de 16 kilmetri.

"Am descoperit ca L2 Puppis are o varsta de aproximativ 10 miliarde de ani" spune Ward Homan de la acelasi Institut. "In urma cu 5 miliarde de ani, aceasta stea era ca un frate geama al Soarelui de astazi, avand aceeasi masa. O treime din masa s-a pierdut odata cu evolutia stelei. Acelasi lucru se va intampla cu Soarele nostru intr-un viitor distant". La 300 de milioane de kilometri de L2 Puppis (de 2 ori distanta intre Soare si Terra), cercetatorii au descoperit o stea care o orbiteaza pe cea gigantica. Cel mai probabil, ne ofera un mod unic de a descoperi cum va arata Terra peste 5 miliarde de ani.

Metamorfoza Soarelui va avea un impact dramatic al planetelor din sistemul nostru solar. Mercur si Venus, de exemplu, vor fi 'inghitite' de steaua gigantica si distruse. "Soarta Terrei ramane incerta. Deja stim ca Soarele va fi mai mare si mai luminos iar asta probabil va distruge orice forma de viata de pe Pamant. Dar nucleul pietros al Terrei poate supravietui perioadei in care Soarele e gigantic?" se intreaba cercetatorii.