Update 27 noiembrie

Călătoria prin spaţiu a modulului a durat şase luni şi jumătate şi a totalizat 480 de milioane de kilometri. InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) este o misiune din cadrul Programului NASA Discovery ce prevede amplasarea unui modul autonom la suprafaţa lui Marte pentru a studia interiorul acestei planete.

Echipa de control a misiunii, de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), în apropiere de Los Angeles, a anunţat că succesul asolizării a fost confirmat de semnalele transmise spre Pământ de unul dintre cei doi microsateliţi ce fac parte din misiune şi au rămas pe orbita planetei Marte.

Apelând la arsenalul său de instrumente geofizice sofisticate, InSight va explora interiorul Planetei Roşii în căutarea urmelor caracteristice procesului de formare al planetelor telurice. Modulul InSight va evalua "semnele vitale" ale lui Marte şi îi revine sarcina de a determina dacă nucleul planetei este solid sau lichid şi de ce Marte nu are o suprafaţă formată din plăci tectonice mobile, la fel ca Terra.

Spre deosebire de roverele autonome care au revoluţionat explorarea de la distanţă a Planetei Roşii, modulul InSight este staţionar. După asolizare, InSight va săpa o groapă adâncă şi va încerca să afle dacă în subsolul lui Marte există un flux de căldură, pentru a determina dacă şi această planetă telurică are un nucleu fierbinte aşa cum este cel terestru. De asemenea, modulul InSight este dotat cu un seismometru pentru a detecta şi cele mai slabe seisme marţiene.

Dacă planeta Marte este activă din punct de vedere tectonic, InSight va detecta acest lucru. Oamenii de ştiinţă ştiu cum arată interiorul Pământului tot datorită seismologiei - cutremurele provoacă unde seismice care călătoresc prin subsolul planetei, modul lor de propagare şi viteza de deplasare fiind influenţate de diferitele straturi de roci şi sedimente pe care aceste unde le străbat în drumul lor.

Deocamdată nu ştim cum arată interiorul planetei Marte. Mai multe misiuni trecute au dus seismometre la suprafaţa lui Marte dar rezultatele au întârziat să apară. Spre exemplu, în cazul sondelor Viking, seismometrul din dotarea primei sonde nu s-a deschis, iar cel din dotarea celei de-a doua nu făcea decât să înregistreze mişcările imprimate sondei pe care era instalat de vântul marţian.

La scurt timp după asolizare, robotul a trimis spre Pământ și primele fotografii realizate acolo. Prima nu este prea clară, fiind făcută imediat după coborâre, dar a doua este un selfie destul de reușit.


Aflat la o distanţă de 548 de milioane de kilometri în raport cu Terra, vehiculul spaţial InSight ar trebui să ajungă luni la destinaţie, în jurul orei 20:00 GMT, după o călătorie în spaţiu ce a durat şase luni.

Dacă totul se va desfăşura conform planurilor, InSight va ajunge pe cerul marţian cu o viteză de 19.310 kilometri pe oră. Coborârea sa de 124 de kilometri până la suprafaţa "Planetei Roşii" va fi încetinită de frecarea cu gazele ce compun atmosfera marţiană, o paraşută uriaşă şi motoare cu propulsie inversată. Atunci când va asoliza, după o coborâre ce va dura şase minute şi jumătate, dispozitivul construit de NASA va avea o viteză de doar 8 kilometri pe oră.

Această sondă staţionară, ce a fost lansată din California în luna mai, va face apoi o pauză de 16 minute, pentru a permite prafului să se aşeze în situl de asolizare, înainte să îşi deschidă antenele solare, ce au forma unor discuri, pentru a-i furniza energia de care va avea nevoie pe durata misiunii sale.

Inginerii care controlează această misiune de la Jet Propulsion Laboratory (JPL), un centru de cercetare deţinut de NASA şi aflat în apropiere de Los Angeles, speră să obţină aproape în timp real confirmarea sosirii în siguranţă a dispozitivului pe Marte cu ajutorul unor sateliţi miniaturali ce au fost lansaţi odată cu InSight şi care vor survola "Planeta Roşie".

Controlorii de la JPL se aşteaptă, de asemenea, să primească o fotografie cu situl în care va asoliza InSight, aflat pe o câmpie marţiană cu relief foarte plat, denumită Elysium Planitia şi care se află în apropiere de ecuatorul acestei planete.

Acea zonă se află la o distanţă de aproximativ 600 de kilometri în raport cu situl în care a asolizat în 2012 roverul marţian Curiosity, cel mai recent dispozitiv spaţial trimis pe "Planeta Roşie" de către NASA.

Având dimensiuni mai mici decât Curiosity şi o greutate de 360 de kilograme, InSight - al cărui nume reprezintă acronimul de la Interior Exploration Using Seismic Investigation, Geodesy and Heat Transport - marchează cea de-a 21-a dintre misiunile americane de explorare a planetei Marte, care au inclus şi survolările realizate de sondele Mariner în anii 1960.

Peste 20 de alte misiuni spre Marte au fost lansate de alte ţări ale lumii.

InSight este primul dispozitiv construit pentru a descifra secretele ascunse la adâncimi mari sub scoarţa marţiană. Modulul de asolizare va petrece 24 de luni - aproximativ un an marţian - executând monitorizări seismice şi foraje sub scoarţă pentru a obţine informaţii despre modul în care s-a format această planetă şi, prin extrapolare, despre originile Terrei şi ale altor planete telurice din Sistemul Solar, formate în urmă cu peste 4 miliarde de ani.

În timp ce plăcile tectonice ale Terrei şi alte forţe au şters cele mai multe dovezi despre istoria incipientă a planetei noastre, specialiştii consideră că o marte parte din Marte - ce are o treime din dimensiunile Pământului - a rămas aproximativ statică de-a lungul mileniilor, reprezentând astfel pentru oamenii de ştiinţă o veritabilă "maşină a timpului geologic".

Principalul instrument de la bordul InSight este un seismometru francez extrem de sensibil, conceput pentru a detecta cele mai mici vibraţii ce apar pe Marte în urma seismelor marţiene şi a impacturilor cu meteori.

Experţii se aşteaptă să analizeze între 10 şi 100 de seisme marţiene ce ar urma să se producă pe durata acestei misiuni şi care le vor furniza date ce îi vor ajuta să deducă mărimea, densitatea şi compoziţia structurii interne a planetei Marte.

Modulul InSight este echipat şi cu un dispozitiv german de foraj, capabil să pătrundă până la adâncimi de cinci metri şi care transportă în urma sa o sondă termală care va măsura căldura.

Un transmiţător radio va trimite semnale spre Terra, monitorizând subtila mişcare de rotaţie a lui Marte pentru a dezvălui mărimea nucleului "Planetei Roşii" şi, posibil, pentru a afla dacă acesta a rămas topit până în zilele noastre.

Misiunea InSight şi următoarea misiune spaţială a NASA ce include lansarea unui rover, alături de alte programe aflate în stadii de dezvoltare, sunt considerate precursoarele unei eventuale explorări a planetei Marte cu ajutorul unor echipaje umane, au explicat reprezentanţii NASA.

Sursa: Agerpres, Sky News

Foto: NASA,