Se pare că spălatul pe dinți nu doar e benefic pentru igiena orală, ci ar putea să lupte împotriva altor afecțiuni, unele chiar foarte grave. 

Potrivit unui nou studiu, persoanele cu afecțiuni ale gingiilor pot prezenta un risc crescut de demență. Oamenii de știință au prelevat probe de lichid cefalorahidian - care înconjoară creierul și măduva spinării - și au efectuat analize bacteriene pe gingiile voluntarilor.

Acestea au dezvăluit că persoanele cu o sănătate orală slabă au, de asemenea, niveluri beta mai mari de amiloid, o proteină periculoasă găsită în creierul celor care suferă de Alzheimer.

Boala gingivală este o afecțiune obișnuită care are o serie de cauze, de la igienă orală precară, stres, vârstă, fumat și alți factori care cresc riscul unei persoane de a se îmbolnăvi.

Cea mai bună modalitate de prevenire și tratare a bolilor gingivale este un regim de curățare bun, incluzând spălarea dinților de două ori pe zi timp de două minute, folosirea unei paste de dinți bune, folosirea aței dentare și vizite regulate la dentist.

Proteinele beta amiloide se aglomerează în creier și formează plăci care înconjoară celulele nervoase, inhibând funcția creierului și ducând la declinul cognitiv.

Deși a fost stabilită o legătură fermă între proteină și demență, exact modul în care beta amiloidul provoacă boala rămâne doar parțial înțeles.O teorie principală este că bolile precum cea gingivală, împiedică organismul să elimine orice amiloid din creier.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: