Milioane de oameni din întreaga lume sunt fani înfocați „Game of Thrones”, iar asta mai ales datorită elementelor fantastice care apar în poveste și care te transportă într-o altă lume, construită extrem de credibil.

Fanii popularului serial se întreabă dacă nu cumva unele dintre lucrurile pe care le-au văzut pe micul ecran se pot întâmpla și în viața reală. De exemplu, poți omorî cu un sărut? Au existat, cu adevărat, dragonii? Aceleași nelămuriri le-au avut și unii cercetători, care au încercat să lămurească unele aspecte. Ei au ajuns la concluzia că, dincolo de magie, există și ceva știință în spatele poveștilor din Game of Thrones, scriu cei de la Business Insider.

„Noaptea cea lungă” a existat în realitate

Un exemplu ar fi noaptea cea lungă: „Temeți-vă de noaptea cea lungă, atunci când soarele se ascunde ani întregi, iar copiii se nasc, trăiesc și mor în beznă”, spune în serial Bătrâna Nan, care îi povestește lui Bran despre o iarnă care a durat o generație întreagă. Cu toate poveștile despre zombie și păianjeni uriași din gheață, ideea pare de-a dreptul SF. Totuși, o astfel de „noapte lungă” s-ar putea produce și în lumea noastră. De fapt, s-a și întâmplat deja.

În urmă cu 20.000 de ani, un strat de gheață gros de câteva sute de metri a acoperit cea mai mare parte din Canada și unele bucăți din Statele Unite. 25% din suprafața de uscat a Pământului a fost îngropată sub gheață pe toată durata anului, adică mai mult decât dublul perioadei de frig pe care o experimentăm în zilele noastre. Pe atunci, temperatură globală era cu 5 grade mai mică decât acum, iar în unele regiuni erau și cu 22 de grade mai puțin decât arată astăzi termometrele. Iar fenomenul nici măcar nu a fost adus de „White Walkers”.

Acesta a făcut parte dintr-un ciclu regulat al climei planetei, o eră glaciară, care se produce, cel mai probabil, atunci când partea superioară a emisferei nordice primește mai puțină lumină de la Soare, din cauza mai multor factori. Așa că, pe atunci, New York-ul semăna cu un fel de Winterfell.

Un alt element fantastic, unul pe care oamenii și l-ar dori, probabil, în viața lor, este Ghost, lupul uriaș al lui Jon Snow, care traversează alături de personaje toate sezoanele. Din păcate, acest tip de animal este acum la fel de mitic precum dragonii Rhaegal, Viserion și Drogon. A existat, într-adevăr, pe Pământ o specie de câine gigantic ce semăna mai degrabă cu un lup, însă în urmă cu circa 125.000 de ani. Când vânau în haite, ei puteau doborî o pradă de 300 de kilograme. Totuși, nu ajungeau la dimensiunea unui cal, deși erau cu două treimi mai mari decât lupii cenușii din zilele noastre.

The Long Farewell

Un alt subiect care a stârnit curiozități este otrava, substanță folosită frecvent în tot felul de scenarii. Aceasta a doborât multe personaje, inclusiv pe Joffrey, iar cea mai înspăimântătoare era cea numită „the Long Farewell”. Protagoniștii spuneau că o singură picătură este suficientă pentru a provoca moartea și se pare că există și în viața reală un astfel de corespondent: veninul de șarpe. În cazul viperelor cu corn din Africa și Asia, o mușcătură poate cauza decesul, pentru că provoacă sângerări nazale masive, din cauza subțierii capilarelor și a altor vase de sânge. Pe scurt, sângele începe să se scurgă din corp.

Tactica uciderii printr-un sărut poate fi și ea explicată cu ajutorul elementelor din viața reală. Veninul de viperă nu poate conduce la așa ceva, pentru că suprafața de contact este prea mică pentru ca el să intre în corp, însă otrava numită Novichok poate avea un asemenea efect. Este atât de puternică încât doar inhalarea ei poate duce la deces.

Cercetătorii au oferit explicații și pentru unele dintre cele mai crude scene ale „Game of Thrones”, cele în care The Mountain a ucis mai multe personaje strivindu-le capul cu mâinile goale. Se pare că, în viața reală, așa ceva nu este posibil, pentru că oasele craniului uman sunt extrem de rezistente. Concret, ele pot suporta o forță de până la 454 de kilograme, adică de două ori mai mult decât ar avea un bărbat de dimensiunile teribilului personaj.

Concluzia este că, în mod suprinzător, lupii și iernile eterne sunt mult mai reale decât scenele de luptă menționate mai sus, așa că serialul face o treabă bună atunci când încearcă să combine magia cu elementele de realism.

Share articol: