Arheologii se lupta in teorii in ceea ce priveste cel mai complex, mai cunoscut, mai dezbatut monument istoric al Regatului Unit.

Vestigiile care aduna peste un milion de vizite in fiecare an se pregatesc de un "facelift", dar acest fapt nu-i impiedica pe arheolog, oameni de stiinta sa mearga mai departe cu disputa despre Stonehenge: unii spun ca ar fi putut fi un cimitir, altii considera ca zona a facut parte dintr-un complex balnear. Un lucru este cert: "pietrele" de la Stonehenge au o vechime de cel putin 2.500 de ani.


"Bolnavii si ranitii veneau la Stonehenge pentru ca stiau ca pietrele care au ajuns la Wiltshire tocmai din Tara Galilor au proprietati mai mult sau mai putin magice dar sigur curative", asa suna cea mai noua supozitie despre complexul britanic studiat de o echipa de arheologi condusa de Tim Darvill de la University of Bournemouth.


Nu cu multa vreme in urma s-a vorbit, din nou, despre faptul ca Stonehenge a fost un cimitir, dar echipa profesorului Darvill sustine hotarat ca utilitatea locului a fost cu totul alta dupa ce, probabil, a fost un soi de mausoleu pentru eroii locali. Istoria consemneaza faptul ca "pietrele" de la Stonehenge au fost fost folosite in mai multe scopuri: atractie turistica, loc de rugaciune pentru druizi si, bineinteles, sit arheologic.

Share articol: