De curând, specialiștii au găsit și dovezi ale faptului că ea nu a fost singura din specia ei. Într-un studiu din 2019 în care a fost analizată evoluția complexă a omenirii încă din preistorie, cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a identifica un strămoș necunoscut al oamenilor, o specie cu care oamenii au conviețuit în Africa, în urmă cu mai multe milenii.

„Acum aproximativ 80.000 de ani s-a petrecut ceea ce se numește ‘ieșirea din Africa’, când o parte a populației umane care era formată deja din oamenii moderni, a abandonat continentul și a migrat spre alte porțiuni de uscat, creând populațiile pe care le cunoaștem astăzi”, au explicat membrii echipei de cercetare de la Universitat Pompeu Fabra din Spania.

Și pe măsură ce oamenii evoluați au avansat spre Eurasia, aceștia s-au intersectat cu specii mai puțin evoluate, unele chiar pe cale de dispariție. Până recent acești parteneri sexuali ocazionali păreau să includă doar indivizi din speciile Neanderthal și Denisovan, cei din urmă fiind chiar necunoscuți până în 2010. Dar în acest studiu un al treilea strămoș a fost identificat în ADN-ul oamenilor care au traversat Eurasia, iar asta datorită algoritmilor de inteligență artificială care au făcut o mapare în profunzime a genomului uman antic și modern.

Folosind o tehnică statistică numită inferență bayesiană, cercetătorii au descoperit dovada a ceea ce ei numesc „a treia încrucișare” - adică indicii referitoare la o populație „fantomă” arhaică cu care oamenii moderni s-au intersectat în timpul exodului african.

Aplicarea acestui nou tip de analiză bazată pe inteligență artificială este o nouă tehnică ce ajută la descifrarea evoluției genomului uman, iar descoperirile realizate cu ajutorul ei sunt abia la început.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunule preferate pe protvplus.ro: