Americanilor nu le-a picat deloc bine faptul ca au pierdut in urma cu doi ani suprematia in domeniul supercomputerelor si trag tare sa revina pe primul loc. Presedintele Barack Obama le-a cerut cercetatorilor sa construiasca cel mai puternic supercomputer din lume pana in anul 2025.

Ordinul prezidential poarta numele “Initiativa Strategica Nationala pentru Calcul”. Implementarea acestuia va duce la proiectarea unui computer de clasa Exa, capabil sa execute operatiuni de cel putin un exaFLOP (10^18 operatiuni pe secunda).

Supercalculatorul va fi operat initital de guvern, dar puterea sa imensa de calcul va fi folosita pentru accelera cercetarea intr-o multime de domenii, de la biologie la astronomie sau experimente NASA.

In prezent, China detine cel mai rapid supercomputer, Tianhe-2, capabil de 33,86 petaflopi. Chinezii au trecut pe primul loc in topul supercomputerelor inca din iunie 2013. Cu toate acestea, SUA completeaza podiumului cu computerele Titan si Sequoia, dar detin si cele mai multe locuri din topul celor mai rapide 500 de supercomputere.