Piramida numita Templul lui Kukulkan, din complexul Chichen Itza, Mexic, i-a fascinat dintotdeauna pe arheologi. In decursul anilor, ei au descoperit in interiorul ei o alta constructie unde se afla un tron inchinat zeului Kukulkan, infatisat sub forma unui sarpe cu pene. Apoi si-au dat seama ca sub piramida se afla o pestera uriasa, care duce spre un rau subteran, considerat de vechii mayasi ca fiind sacru.

Acum, arheologii anunta ca au gasit aici ceva si mai uimitor: o alta piramida, construita in interiorul celei vizibile. Constructia a fost ridicata probabil de mayasi, intre anii 500-800 e.n., scrie publicatia Motherboard, citand Associated Press.

Expertii cred ca aceasta mica piramida a fost constructia initiala din complex, in jurul ei ridicandu-se ulterior alte doua edificii. De aceea, aceasta piramida interioara poate oferi multe informatii despre civilizatia maya si despre stilul ei arhitectural.

Istoricii au descoperit piramida ascunsa folosind o tehnologie de scanare tridimensionala. Constructia are 10 metri latime si 20 de metri lungime si a fost ridicata deasupra pesterii subterane. Este posibil ca aici sa fi avut loc sacrificii umane, iar victimele sa fi fost aruncate in grota.

Templul lui Kukulkan este unul din cele mai vizitate obietive turistice din complexul Chichen Itza din Mexic. Piramida exterioara are o inaltime de 30 de metri si cate 91 de trepte pe fiecare latura. Este vizitata anual de peste 1,5 milioane de turisti.