Cercetatorii cautau dovezi care sa sustina o veche legenda despre Lacul Van din estul Turciei. Conform acesteia, in apele lacului traieste un monstru.

In timpul scufundarii, echipa nu a gasit monstrul, insa a dat peste ceva la fel de neasteptat: ruinele unei fortarete vechi de peste 3.000 de ani.

Fortareata are o lungime de aproximativ 1 km, iar zidurile ei sunt inalte de 3 - 4 metri. Din fericire, datorita compozitiei apei, monumentul s-a conservat destul de bine.

 

Echipa de cercetatori, care cuprinde oameni de stiinta si fotografi, a fost coordonata de Tahsin Ceylan, de la Universitatea Van Yüzüncü Yıl, scrie IFL Science.

Specialistii spun ca fortareata a fost construita probabil de cultura Urartu, in jurul secolelor IX - VI i.e.n. Aceasta civilizatie este cunoscuta si sub denumirea de Regatul din Van, dupa numele provinciei Van, unde s-a dezvoltat.

In urma cu mii de ani, apele lacului Van erau mult mai scazute ca acum si multe culturi au inflorit in aceasta regiune, stabilindu-se pe malul lacului.

Arheologii vor fi chemati sa cerceteze ruinele castelului, pentru a putea oferi mai multe informatii despre civilizatia care l-a construit.

Castelul antic nu este singura descoperire facuta in apele acestui lac incarcat de legende. Anul trecut, cercetatorii au descoperit aici morminte vechi de aproximativ 1.000 de ani si chiar un vapor rusesc, scufundat in 1948.