Un strat subțire de peliculă, descris într-un nou articol publicat în Advanced Photonics, ar putea, într-o zi, să fie integrat într-o pereche de ochelari și le-ar permite oamenilor să vadă în întuneric.

Cercetătorii spun că noua tehnologie prototip, bazată pe nanocristale, ar putea fi utilizată în gadgeturi pentru armată, dar și pentru ochelarii obișnuiți, pentru a face conducerea pe timp de noapte mai sigură.

Aceștia arată și că munca polițiștilor și a agenților de securitate - care utilizează în mod regulat gadgeturi pentru vedere nocturnă - va fi mai ușoară și mai sigură, reducând leziunile cronice ale gâtului de la dispozitivele de viziune nocturnă grele în prezent.

„Tehnologia noastră este capabilă să transforme lumina infraroșie, în mod normal invizibilă ochiului uman, în imagini pe care oamenii le pot vedea clar - chiar și la distanță.

„Am realizat un strat de peliculă foarte subțire, format din nanocristale, de sute de ori mai subțiri decât un fir de păr uman, care poate fi aplicat direct pe ochelari și acționează ca un filtru, permițându-vă să vedeți în întunericul nopții”, spun cercetătorii. Tehnologia este ieftină și ușor de produs în masă, făcând-o accesibilă utilizatorilor de zi cu zi.

În prezent, tehnologia de ultimă generație de imagistică cu infraroșu necesită criogenarea pentru a funcționa și este costisitoare. Această nouă tehnologie funcționează la temperatura camerei.

Acesta este primul experiment al conceptului, iar cercetătorii vor lucra activ pentru a dezvolta în continuare tehnologia.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: