Aceștia au îmbinat o aplicație cu un dispozitiv pentru monitorizarea somnului – Dormio – si au demonstrate că pot interveni în visul unei persoane. Pentru dezvoltarea dispozitivului, cei de la MIT Media Lab’s Fluid Interfaces au folosit tehnica numită „incubarea țintită a visului” (TDI – targeted dream incubation).

TDI profită de unul dintre primele stadii ale somnului – hipnagogie – pentru a genera anumite aspecte în cazul unui vis. În starea de hipnagogie, stare onirică semi-lucidă care se instalează pe măsură ce o persoană adoarme, cercetătorii au folosit tehnica TDI pentru a induce în visele unor voluntari o informație țintită.

Participanții la studiu au înregistrat mesaje audio de tipul „aminteșteți să te gândești la un copac”, iar apoi au mers la culcare. Odată ce au detectat că aceștia au intrat în starea de hipnagogie, aparatul Dormio comunică cu aplicația specială care pornește difuzarea mesajelor audio înregistrate de participanți. Apoi, aceștia au povestit ce au visat când s-au trezit, iar cercetătorii au observat că mesajele respective s-au regăsit în visele lor. Spre exemplu, 67% dintre participanți au spus că un copac s-a regăsit în visele lor.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: