Telescopul Hubble a aniversat 30 de ani de la lansarea pe orbită, iar NASA a marcat momentul alături de fani și pasionați de astronomie din întreaga lume. 

În ultimele trei decenii, Telescopul a captat imagini absolut incredibile ale universului, cadre care ne fac să înțelegem mai bine cosmosul, în ansamblul său. Astfel, pentru a celebra contribuția sa la dezvoltarea astronomiei, NASA a lansat un website care le permite curioșilor să vadă și ce imagine a surprins Hubble în ziua în care s-au născut.

Mai jos, o selecție cu cele mai frumoase fotografii imortalizate de Hubble.

Explozie de stele

Imaginea de mai jos surprinde rămășițele unei supernove gigantice. Din când în când, stelele se dispersează în nori cosmici uriași și iau foc, pentru ca, după câteva milioane de ani, materia stelară să fie din nou aruncată în spațiul cosmic, iar procesul formării stelelor să fie reluat. Cassiopeia A este un exemplu perfect al acestui fenomen, fiind și cea mai tânără supernova din galaxia Calea Lactee.

O galaxie foarte, foarte îndepărtată...

Fotografia surprinde galaxia Triangulum, formată din 40 de miliarde de stele, una dintre cele mai îndepărtate structuri cosmice vizibile de pe Terra. NASA a transmis că imaginea este cea mai detaliată perspectivă de până acum asupra unui obiect aflat în vecinătatea Căii Lactee (la trei milioane de ani lumină).

Furtunile de pe Jupiter

Cadrul surprins de Telescopul Hubble ilustrează clar o „mega-furtună” care a măturat suprafața planetei Jupiter. 

O iluzie optică…intergalactică

Astronomii au zărit în adâncurile universului o galaxie care, pe cerul nopții, pare să se repete de 12 ori. Priveliștea a fost surprinsă de Hubble și poate oferi indicii referitoare la înțelegerea procesului de formare a universului. Galaxia care se poate vedea de mai multe ori a fost numită Sunburst Arc și se află la o distanță de 11 miliarde de ani lumină.

„Photobomb” cu un asteroid

Telescopul Hubble a surprins chiar și un „photobomb” spațial, care arată un asteroid traversând Crab Nebula.

„Silueta fantomatică”

Această fotografie care pare să arate o siluetă fantomatică a fost imortalizată tot de celebrul telescop și este, de fapt, o imagine extrem de rară a unei coliziuni între galaxii.

Muntele vrăjit

Imaginea arată o structură formată din gaz și praf aflată în constelația Carina Nebula, la aproape 7.500 de ani lumină distanță de Pământ.

 

Share articol: