Siberia este în mod normal o regiune foarte rece, iar temperatura medie din luna iunie este de aproximativ 16 grade Celsius.

Anul acesta însă, pe 20 iunie, aici s-au înregistrat 38 de grade Celsius la umbră, un record absolut pentru această zonă.

De altfel, toată luna iunie s-au înregistrat aici temperaturi ridicate, cu o medie de 5 grade Celsius peste valorile normale. Totodată, în zona cercului arctic au avut loc și foarte multe incendii.

La nivel global, luna iunie a adus temperaturi similare cu cele din iunie 2019, când s-au înregistrat cele mai ridicate valori pentru această perioadă.

Oamenii de știință spun că sunt mai mulți factori care contribuie la aceste temperaturi record.

Principala cauză o reprezintă încălzirea globală, dar clima din zona arctică are în mod normal variații mari de temperatură.

Totuși, ce s-a întâmplat luna trecută este fără precedent. Zona arctică se încălzește însă mult mai repede ca alte regiuni de pe glob, iar acest fenomen este alarmant.

Temperaturile anormal de ridicate și solul foarte uscat dau naștere la incendii, iar în luna iunie aceste incendii au răspândit în atmosferă peste 59 de milioane de tone de dioxid de carbon, un record absolut și la nivel de poluare, scrie Daily Mail.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: