Uniunea Europeană a publicat un raport care prezintă concluzii alarmante.

Potrivit documentului oficial, anul 2019 a fost cel mai fierbinte din istoria înregistrărilor meteo. Cele mai călduroase luni din an au fost februarie, iunie și iulie.

Nu toate țările au avut însă la fel de mult de suferit. Marea Britanie a fost printre statele cel mai grav afectate de caniculă, aici înregistrându-se o temperatură record, de 38.7 grade Celsius, în luna iulie, în Cambridge.

Media anuală a precipitațiilor a fost una normală, însă a existat un dezechilibru: vara au fost luni secetoase, iar spre finalul anului s-au înregistrat cantități foarte mare de precipitații în vestul și sudul Europei, inclusiv inundații.

Totodată, raportul precizează că 11 ani cu temperaturi extreme în Europa au fost înregistrați începând cu anul 2000.

Potrivit datelor actuale, temperatura medie la nivel global a crescut cu 1,1 grade Celsius fața de perioada dinaintea revoluției industriale, însă Europa stă și mai prost: temperatura medie pe continent a crescut cu 2 grade.

Concluzia raportul, publicat de Centrul Copernic, este cu adevărat alarmantă: vom depăși în curând limita maximă a creșterii temperaturii globale recomandată în Acordul de la Paris, care prevede limitarea acestei creșteri la 2 grade Celsius.

Temperaturile record din vara anului trecut au mai avut însă un efect îngrijorător, pe lângă disconfortul adus populației: gheața din Groenlanda s-a topit într-un ritm accelerat.

Calota glaciară de aici a pierdut nu mai puțin de 600 miliarde de tone de gheață. Asta înseamnă o creștere a nivelului mărilor cu 1,5 mm la nivel global.

Este, desigur, foarte puțin, dar dacă s-ar topi toată gheața din Groenlanda, nivelul mărilor ar crește cu 7 metri.

Share articol: