Doi astrofizicieni au o explicație surprinzătoare pentru un fenomen misterios observat la marginea sistemului nostru solar.

Totul a început în anul 2016, când astrofizicienii Konstantin Batygin și Mike Brown au observat că orbita mai multor corpuri cerești (asteroizi și planete pitice) de la marginea sistemului nostru solar este total neobișnuită.

Modul în care se deplasează aceste obiecte sugerează existența unei forțe gravitaționale destul de mari în acea regiune.

Prin urmare, cercetătorii au presupus că ar putea exista aici o planetă destul de mare, dar pe care nu o putem vedea, pentru că este foarte departe de noi. Misterioasa planetă a fost numită Planeta X sau Planeta Numărul Nouă.

Acum însă, alți astrofizicieni, James Unwin și Jakub Scholtz, vin cu o teorie și mai surprinzătoare: fenomenul ar putea fi explicat nu prin existența unei planete „invizibile”, ci a unei găuri negre, care modifică orbitele corpurilor cerești.

Dar, chiar dacă există cu adevărat o gaură neagră în sistemul nostru solar, nu avem de ce să ne facem griji: este una foarte mică, de mărimea unei mingi de tenis și se află foarte departe, în Centura Kuiper, o zonă de la limita sistemului nostru solar.

Cum s-a format misterioasa gaură neagră? Experții cred că este o gaură neagră primordială, adică formată imediat după Big Bang, prin urmare unul dintre cele mai vechi obiecte existente în Univers.

Nu a luat naștere probabil în această zonă, ci s-a deplasat prin spațiu și a fost prinsă la un moment dat de gravitația Soarelui nostru, rămânând astfel pe orbita lui, scrie Business Insider.

Din păcate, deocamdată este imposibil să aflăm cu certitudine ce anume se află la limita sistemului nostru solar. Ar putea exista aici o planetă uriașă sau o minusculă gaură neagră. Ambele teorii sunt uimitoare, iar confirmarea oricăreia dintre ele ar fi o descoperire cu adevărat epocală.

Până când vom avea instrumentele necesare pentru a descifra acest mister, un singur lucru este cert: ceva chiar modifică orbitele unor corpuri cerești de la limita sistemului nostru solar.

Share articol: