Metoda a fost expusă în detaliu într-un studiu publicat în jurnalul Science Translational Medicine și implică inactivarea unei gene numite kat7, despre care cercetătorii spun că este un factor esențial în procesul de îmbătrânire celulară.

Tratamentul specific folosit, dar și rezultatele obținute reprezintă o premieră mondială, a arătat unul dintre coordonatori, profesorul Qu Jing, specialist în medicina regenerativă

„Șoarecii au demonstrat că, după 6-8 luni, se remarcă o îmbunătățire generală a stării organismului și, mai important, speranța de viață a crescut cu 25%”, a spus Qu.

Echipa formată din specialiști de la diverse departamente a utilizat metoda CRISPR/Cas9 pentru a scana mii de gene și a le identifica pe cele supuse procesului de îmbătrânire celulară. Aceștia au găsit aproximativ 100 de astfel de gene, dintre care kat7 a avut cel mai puternic rol în ceea ce privește îmbătrânirea. Ulterior, cercetătorii au inactivat această genă în ficatul șoarecilor, lucru care a dus la rezultate remarcabile.

În ciuda acestui fapt, metoda mai trebuie trecută prin multiple faze de testare înainte de a ajunge să fie aplicată oamenilor. „Este încă necesar să testăm funcțiile kat7 în alte tipuri de celule, dar și pe alte organe ale șoarecilor și alte animale incluse în procesul de evaluare pre-clinică înainte să folosim metoda pentru a încetini îmbătrânirea umană”, a spus Qu, citată de Reuters.

Aceasta a mai precizat și că speră ca terapia să fie testată pe primate în viitorul apropiat, însă ar fi nevoie de o finanțare extinsă în acest sens și de multe alte cercetări în domeniu. „Sperăm ca în viitor să putem găsi o cale de a întârzia îmbătrânirea, chiar și într-o măsură mică”, a concluzionat aceasta. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: