Anevrismul aortic nu prezintă simptome, dar poate fi mortal. Acesta este cauzat de o umflătură anormală în peretele unui vas de sânge major, iar această boală ucide zeci de mii de oameni din întreaga lume în fiecare an.

Dacă anevrismul este detectat suficient de devreme, acesta poate fi monitorizat sau se poate interveni chirurgical. Dar majoritatea oamenilor nu știu dacă au acest anovrism aortic decât dacă este detectat printr-o scanare.

„Cea mai mare problemă în boala anevrismului este recunoașterea indivizilor afectați din populația generală înainte de declanșarea lui”, a explicat dr. John A. Elefteriades, profesor de chirurgie la Yale, în Statele Unite.

Dar profesorul Elefteriades și echipa sa spun că, în ultimele două decenii, au folosit un test simplu pentru a vedea dacă pacienții au un anevrism.

Cum faci testul care ți-ar putea salva viața:

Ținând o palmă întinsă încerci să duci degetul mare de-a lungul palmei spre exterior. Dacă degetul mare trece dincolo de marginea palmei atunci este posibil să aveți un anevrism. Care este explicația?

Cercetatorii cred ca a fi capabil să miști degetul mare in acest fel este un indiciu ca articulațiile sunt laxe. Acestea ar putea fi semne ale bolii țesutului conjunctiv în organism, inclusiv aorta.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: