Pretiosul metal este creat prin explozii ale razelor gamma, explozii care au loc cand stelele mor si se ciocnesc unele de altele

Oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie cel putin curioasa daca nu spectaculoasa: aurul, un zacamant pretios al planetei noastre, provine din coliziunea stelelor aflate in ultima parte a vietii lor. Aurul este rar pe Terra, este rar si in Univers, provenienta lui fiind pusa pe seama razelor gamma, sustin cercetatorii de la Harvard-Smithsonian Centre for Astrophysics.

Spre deosebire de metalele care contin fier sau carbon, aurul nu poate fi creat decat in urma unor explozii puternice ca cea care a fost inregistrata cu putina vreme in urma. Stralucirea unei astfel de explozii, stralucire persistenta timp de mai multe zile ar semnala faptul ca are loc crearea unor cantitati mari de elemente grele precum aurul.

Specialistii considera ca la coliziunea a doua stele aflate "pe ultima suta de metri" produce o cantitate de aur egala cu masa a 10 Luni, ceea ce este mai mult decat impresionant. O coliziune de acest fel a fost observata la o distanta de patru miliade de ani lumina de Terra, energia degajata de o asemenea explozie fiind considerata "de mari proportii".
 

Share articol: