Acesta este un crater de gaz natural care arde de decenii întregi, iar președintele Gurbanguly Berdymukhamedov vrea să stingă această flacără, o atracție populară în țara din Asia Centrală.

Acesta a vorbit despre pagube ecologice și despre îngrijorări de natură economică și a susținut că arderea focului „afectează în mod negativ atât mediul înconjurător, cât și sănătatea oamenilor care trăiesc în apropiere”.

„Porțile Iadului” este un crater localizat la 260 de kilometri nord de capitala statului, Ashgabat. Acesta are o lățime de 60 de metri și o adâncime de 20 de metri. Presa din teritoriu relatează că „Porțile Iadului” s-au format în 1971, atunci când geologii din Uniunea Sovietică au lovit o acumulare de gaz natural. Aceștia au incendiat zona pentru a preveni răspândirea gazului natural, crezând că focul se va stinge în scurt timp. Zeci de ani mai târziu, însă, „Porțile Iadului” încă emit flăcări care atrag curioși din întreaga lume.

Berdymukhamedov și-a dorit să stingă flăcările în în 2010, dar încercările nu au avut succes. Rămâne de văzut dacă va reuși de această dată. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: