În 2015, David Hole se afla în Maryborough Regional Park, în apropiere de Melbourne Australia, și explora zona cu un detector de metale, când a descoperit ceva ieșit din comun. 

Bărbatul a găsit o rocă foarte grea, de culoare roșiatică, pe care a luat-o acasă și a încercat să o spargă în bucăți mai mici, fiind sigur că aceasta conține aur - mai ales că regiunea este una în care, în secolul al XIX-lea, goana după aur a fost un fenomen real. Oricum a încercat, bărbatul spune că nu a reușit să spargă bucata de rocă. Asta pentru că nu conținea aur, ci era ceva mult mai prețios: un meteorit extrem de rar.

„Are un finisaj sculptat, neregulat, care s-a format atunci au traversat atmosfera”, a explicat Dermont Henry, geolog la muzeul din Melbourne, pentru The Sydney Morning Herald, la care bărbatul care a găsit meteoritul a apelat pentru identificarea lui.

Cercetătorii care au analizat roca au publicat o lucrare științifică din care aflăm că meteoritul are o vechime de 4,6 miliarde de ani, cântărește 17 kilograme și are o compoziție care conține foarte mult fier. Odată secționat (lucru pe care au reușit să-l facă folosit o bucată de diamant) în interior sunt vizibile și mineralele metalice cristalizate de-a lungul timpului.

„Meteoriții reprezintă cea mai accesibilă formă de explorare spațială. Ne transportă înapoi în timp, ne oferă indicii referitoare la vechimea, formarea și compoziția chimică a Sistemului nostru Solar (inclusiv detalii despre Pământ)”, a mai explicat geologul.

Deși nu știu încă de unde a venit exact meteoritul și cât a durat până când a ajuns pe Terra, cercetătorii au formulat câteva ipoteze. Sistemul nostru Solar a fost cândva un conglomerat de praf și roci care, până la urmă, au fost influențate de gravitație să formeze planete. „Materialul spațial” rămas a format, în mare parte, o uriașă centură de asteroizi.

„Acest meteorit probabil că provine din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter și a fost împins în afara ei de alte roci care s-au ciocnit unele de altele”, au mai spus specialiștii. Prin datarea cu carbon aceștia au ajuns l concluzia că meteoritul se află pe Terra de foarte mult timp, poate chiar de mai bine de 1000 de ani.

Mai mult, aceștia spun că meteoritul este mult mai rar decât aurul, lucru care îl face extrem de valoros pentru știință. 

____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: