Fotografia a fost realizata in apropiere de polul nordic al Planetei Rosii. Nu este prima imagine de acest fel surprinsa de NASA, insa aceasta este mult mai clara decat altele, care au fost publicate anterior.

Chiar daca seria de linii si puncte seamana foarte mult cu un cod Morse, specialistii NASA precizeaza ca modelul este format natural, prin actiunea vantului, asa cum se intampla uneori si in dunele de nisip de pe Pamant.

Liniile apar in urma curentilor de aer veniti din doua directii, adica vantul bate intr-un anumit unghi fata de duna de nisip. Formarea punctelor este insa mai greu de explicat. De aceea, expertii NASA au decis sa monitorizeze foarte atent aceasta regiune, pentru a afla mai multe detalii.

Bizarul "cod Morse" a fost fotografiat cu ajutorul camerei HiRISE de la bordul sondei spatiale Mars Reconnaissance Orbiter, care monitorizeaza Planeta Rosie de aproximativ 10 ani.

Informatiile despre dunele de nisip de pe Marte ii pot ajuta pe geofizicieni sa afle daca planeta ar putea fi candva locuita de oameni, scrie publicatia ScienceAlert.

Chiar daca modelul fotografiat nu a fost realizat de vreo civilizatie extraterestra misterioasa, Veronica Bray, cercetator la NASA, s-a amuzat si a "descifrat" literele din acest cod Morse. Iata cum s-ar traduce: NEE NED ZB 6TNN DEIBEDH SIEFI EBEEE SSIEI ESEE SEEE.