Un crater uriaș adânc de peste 50 de metri a „înghițit pămânul” în Siberia, iar cercetătorii sunt cel puțin îngrijorați. 

Gaura gigantică a fost zărită de o echipă de televiziune în timpul unui zbor în regiune și, potrivit The Siberian Times, atunci când oamenii de știință au mers la fața locului pentru investigații, au descoperit bucăți de gheață și stâncă aruncate la sute de metri de epicentru.

Fenomenul a fost determinat de o bulă de gaz metan care zăcea imediat sub suprafața terestră, iar în locul ei a apărut acum doar un gol imens. Nu este foarte clar încă în ce fel s-a format, concret, craterul sau dacă și încălzirea globală joacă un rol în acest proces, dar cercetătorii au mai întâlnit ceva similar în 2014, în nord-vestul Rusiei, după o serie de veri extrem de calde în regiune.

De fapt, acesta este al șaptesprezecelea crater descoperit până acum în zonă și cel mai mare din ultimii ani. Se pare că aceste găuri gigantic sunt rezultatul prăbușirilor subite de teren sau bucăți de tundra, acolo unde se adună formațiuni de gaz metan chiar sub suprafața terestră.

Un studiu din 2017 a arătat că fenomenul s-a intensificat în ultimii ani, iar acest lucru sugerează că și încălzirea climatică are un rol în întregul proces. Dincolo de cantitatea mare de metan care se adună în regiunile arctice, care ar putea exploda într-o zi – așa cum s-a întâmplat și acum, cel mai probabil, oamenii de știință sunt îngrijorați că, dacă gheața de la Poli se va topi, iar solul se va încălzi, ar putea reapărea boli antice despre care nu știm nimic. Iar aceasta ar putea fi doar una dintre cosecințele periculoase.

Echipa care cercetează noul crater a declarat pentru jurnaliști că acesta este unic, în felul său, cu toate că nu au dezvăluit mai multe informații până acum. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: