International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) a reunit 1600 de elevi din lumea intreaga

Ionut Budisteanu, elev in clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Ramnicu Valcea, este marele castigator al celui mai mare concurs de stiinta si inginerie din lume dedicat invatamantului preuniversitar, Intel ISEF - International Science and Engineering Fair. Competitia s-a desfasurat in Phonenix, Arizona, SUA, si a reunit 1600 de participanti din lumea intreaga.

Romanul a venit cu ideea unei masini care sa se conduca singura cu ajutorul inteligentei artificiale si care sa se incadreze intr-un buget de 4.000 de dolari. Aceasta inventie i-a adus marele premiu Gordon E. Moore, in valoare de 75.000 de dolari. El a mai obtinut inca 4 premii, la aceeasi competitie, in valoare de 14.000 de dolari, bani pe care va putea sa ii foloseasca pentru a studia informatica si ingineria in SUA, anunta Intel.

Nu am cuvinte sa descriu sentimentele. Imi da feedbackul pozitiv sa imi continui proiectele. Vreau sa fiu cercetator universitar, pentru ca acesti oameni schimba lumea

Elevul roman a declarat ca studiul sau propune o solutie la una dintre cele mai mari probleme ale lumii. In 2004, spune el, au fost 2,5 milioane de accidente de circulatie in lumea intreaga, 87% din ele din vina soferilor.

Cu un radar 3D si cu mai multe camere video, masina creata de el poate detecta formele din jur si lua cea mai buna decizie pentru evitarea unei coliziuni. Premiul cel mare castigat de el poarta numele lui Gordon E. Moore, cofondator Intel si om de stiinta.

Ma bucur sa aduc acest premiu acasa, in Romania

Celebra universitate americana Massachusetts Institute of Technology (MIT) a anuntat ca a decis sa denumeasca un asteroid cu numele lui Ionut Budisteanu, in calitate de castigator al Intel ISEF 2013.

Ionut Budisteanu este la a doua participare la acest concurs. Anul trecut a obtinut 10 premii mai mici care adunate i-au adus peste 10.000 de dolari. 

La editia din acest an a competitiei au mai participat inca 5 elevi din tara noastra. Alexandra Elisabeta Matea Moldovan si Stefan-Florin Neaga, de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucuresti au prezentat un proeict despre legatura dintre raspandirea virusului West Nile si incalzirea globala. Cristina Nedelcu si Constantin Popa de la Colegiul National „Nicu Gane” Falticeni impreuna cu Ciprian Suiu de laColegiul National „Petru Rares” Suceava au studiat efectele poluarii in cazul marilor orase.

Share articol: