Satelitul GOCE se va prabusi pe Pamant in urmatoarele zile, insa nimeni nu stie locul impactului. Cercetatorii de la ESA sustin ca intre 25-45 de fragmente din satelit, unele cu o greutate de 90 de kg, ar putea lovi Pamantul in cadrul unei asa numite "intrari necontrolate".

100 de tone de materiale cad din spatiu pe Pamant in fiecare an.

Satelitul a fost lansat in spatiu pe 17 martie 2009 si face parte din cadrul unui program care a costat ESA 350 de milioane de euro. GOCE a plutit pe o orbita terestra "la o altitudine exceptional de mica pentru un satelit de cercetari stiintifice".

Supranumit un "Ferrari al spatiului", satelitul a permis cu ajutorul instrumentelor de la bord artografierea variatiilor inregistrate de gravitatia terestra, "cu o precizie de neegalat".

Oamenii de stiinta au exploatat de asemenea datele transmise de GOCE pentru a alcatui prima harta din lume de inalta rezolutie a frontierei dintre scoarta terestra si manta, denumita "moho" (discontinuitatea Mohorovičić).

GOCE a devenit astfel "primul seismograf de pe orbita" atunci cand a detectat undele sonore produse de puternicul seims care a lovit Japonia pe 11 martie 2011.

Misiunea sa trebuia sa durereze initial 20 de luni, insa a fost prelungita. ESA a anuntat ca satelitul care si-a epuizat in octombrie rezervele de carburant va intra in atmosfera planetei noastre in urmatoarele zile.