Heliogen, o comapnie de energie regenerabilă, a transmis recent că a descoperit o modalitate de a folosi inteligența artificială și un sistem format din mii de oglinzi pentru a reflecta atât de multă lumină în așa fel încât să genereze o căldură extremă, de peste 1.000 de grade Celsius. Pe scurt, Heliogen a creat un „cuptor solar” capabil să ajungă la temperature care se apropie de un sfert din cele pe care le găsim pe suprafața Soarelui.

Implementarea acestui sistem înseamnă că, pentru prima dată, energia solară concentrată poate fi utilizată pentru a produce căldură extremă, necesară producției de ciment, oțel, sticlă și altor procese industriale. Cu alte cuvinte, lumina, o sursă de energie care nu poluează, poate înlocui combustibilii fosili într-un sector industrial care nu a fost atins până acum de aceste alternative, informează CNN.

Spre deosebire de energia solară pe care mulți o folosesc deja, care implică montarea de panouri pentru a capta energia, Heliogen dezvoltă ceea ce se numește „putere solară concentrată”. În trecut, această metodă a mai fost folosită pentru a produce electricitate și, la o scară mică, pentru a produce căldură necesară rulării proceselor industriale. Noutatea principală este aceea că, până acum, nu se puteau atinge temperature sufficient de mari pentru a produce ciment și oțel. 

Perspectiva inovatoare este și cea care le-a atras celor de la Heliogen finanțare chiar din partea lui Bill Gates, care a avut încredere în viitorul acestei strategii pentru înlocuirea combustibililor clasici. Iar una dintre metodele utilizate de angajații companiei este inteligența artificială.
Heliogen folosește software automatizat pentru a „antrena” un câmp întreg, plin cu oglinzi, să reflecte lumina soarelui într-un singur punct. „Dacă iei 1000 de oglinzi și le aliniezi în așa fel încât să fie orientate spre o poziție unică, poți obține temperaturi extrem, extrem de mari”, au declarant reprezentanții companiei. Mai mult, aceștia susțin că prin metoda lor ar putea obține chiar și hidrogen eco, iar asta ar duce lucrurile la un nivel cu totul diferit.