În 2020, în Italia va fi inaugurat un nou super-calculator, unul dintre cele mai puternice din lume, a anunțat Florence Rabier, director al Centrulul European pentru Prognoze Meteorologice pe termen mediu, un organism interguvernamental.

Acest centru va fi dotat cu un computer foarte puternic, capabil să analizeze într-un timp record miliarde de informaţii.

Deja, de o săptămână, centrul a câştigat un interval de trei ore în ceea ce priveşte pertinenţa prognozelor sale, a explicat Florence Rabier într-un interviu pentru AFP.

"Am trecut de la 27 la 30 de ore, or, cu cât prognozăm un interval mai îndepărtat, cu atât suntem în măsură să anticipăm mai bine evenimentele meteo extreme", fapt care poate să salveze multe vieţi, a explicat ea.

Trei ore câştigate pentru evacuarea unui oraş ameninţat de un uragan "pot să conteze foarte mult", a insistat directorul general al acestui organism european.

Centrul de calcul al instituției se va muta din 2020 la Bologna, unde noul computer va fi instalat. Echipamentul va fi închiriat doar pentru 4 ani, din cauza perisabilităţii tehnologice, cu un buget total de 70 de milioane de euro.

Dar, consideră Florence Rabier, "un euro investit aduce de 10-100 ori mai mult" în termeni economici. O prognoză meteorologică mai exactă, mai ales în privinţa temperaturilor, permite o mai bună prognozare a cantităţii de energie ce trebuie cheltuită pentru a face faţă unei creşteri bruşte a valorilor din termometre sau unui val de frig.

Situaţia este şi mai interesantă în ceea ce priveşte energiile regenerabile şi producţia de electricitate, foarte dificil de stocat, a explicat Florence Rabier.

"Să ştii cât de intens va fi musonul" are, de asemenea, un impact pentru milioane de oameni de pe subcontinentul indian, a adăugat ea.

Deşi acest centru vinde unele dintre informaţiile sale unor clienţi privaţi - europeni, dar şi chinezi şi americani -, el le oferă gratuit în cazul unor catastrofe climatice iminente.

Prognoza meteorologică necesită mijloace informatice uriaşe, din cauza numărului mare de date ce trebuie analizate. Ea este stabilită pornind de la observaţii ale atmosferei, "decupată în miliarde de mici cuburi", iar fiecare component este apoi transformat în ecuaţii fizice şi în modele matematice.

Odată cu noul computer aşteptat la Bologna, cuburile astfel obţinute prin modelare computerizată nu vor mai acoperi fiecare o suprafaţă de 18 kilometri pătraţi, ci de numai 10 kilometri pătraţi, fapt care va permite o rafinare considerabilă a prognozei, inclusiv în privinţa precipitaţiilor, cu toate consecinţele pe care aceste fenomene le au asupra agriculturii.

Prognozele meteorologice sunt de acum fiabile în procent de 85% pentru intervale de şapte zile, însă specialiştii pot deja să identifice tendinţe meteo pe mai multe luni.

Centrul european de prognoze meterologice pe termen mediu (European Centre for Medium-Range Weather Forecast) este susţinut de 34 de state europene, dintre care 22 sunt membre în consiliul său director. Centrul are sediul în oraşul Reading din Marea Britanie, însă Brexit-ul ar putea să schimbe această situaţie.

Totuşi, întrucât acest organism interguvernamental nu depinde direct de Uniunea Europeană, nimic nu îl obligă să părăsească Marea Britanie.

Cu toate acestea, directorii săi analizează posibilitatea transferării în alte zone a unora dintre activităţile centrului, mai ales a acelora care sunt legate şi finanţate de Uniunea Europeană, în cadrul programului Copernicus de monitorizare a atmosferei. Nu a fost luată încă o decizie finală în această privinţă, a precizat Florence Rabier.

Sursa: Agerpres