Compania Hyperloop Transportation Technologies prevede exploatarea unui tronson de 10 kilometri din distanţa de 150 de kilometri care separă capitala Abu Dhabi de Dubai înainte de inaugurarea Expoziţiei Universale 2020 din Dubai, a declarat preşedintele său, Bibop Gresta.

El nu a precizat însă momentul în care proiectul va deveni pe deplin operaţional. Potrivit dezvăluirilor sale, costul proiectului a fost estimat între 3 miliarde şi 6 miliarde de dolari. 

Odată finalizat tronsonul menţionat, un tren de mare viteză va reduce timpul de deplasare între Abu Dhabi şi Dubai la doar "câteva minute". În prezent, această distanţă este parcursă cu trenurile obişnuite în puţin peste o oră, a precizat Bobip Gresta.

În aprilie 2018, Hyperloop a semnat un protocol cu Al-Dar Properties, o importantă companiei imobiliară cu sediul în Abu Dhabi, pentru a construi şi a exploata acest mijloc de transport aproape supersonic.

Principiul de funcţionare al noului tren ultrarapid este de-a face să circule capsule presurizate - denumite "pod" în limba engleză - pe tuburi de joasă presiune, pentru a depăşi forţa de frecare aerodinamică şi să se apropie de viteza sunetului. 

Bibop Gresta a dezvăluit că prima capsulă a noului tren a părăsit deja uzina de asamblare din Spania şi a ajuns la Toulouse, în Franţa, unde va fi testată pe un tronson-prototip. 

Mai multe proiecte de acest tip au fost lansate în alte zone ale lumii. 

Sursa: Agerpres