Pe vremea când dinozaurii trăiau pe Pământ, planeta noastră se afla într-o cu totul altă parte a galaxiei. 

Cel puțin asta susține omul de știință Jessie Christiansen, angajată NASA, care a folosit o animație pentru a arăta cât de mult a durat era dinozaurilor și, prin comparație, cât de scurtă este perioada încă dominată de ființele umane, urmărind mișcarea sistemului nostru solar prin galaxia Calea Lactee.

Soarele orbitează centrul Galaxiei și realizează o rotație completă la fiecare 250 de milioane de ani. Așadar, animația cercetătorului arată că ultima dată când Sistemul Solar s-a aflat în actuala poziție pe care o ocupă în cadrul Galaxiei a fost în timpul așa numitei perioade Triasic, atunci când dinozaurii abia începeau să apară. Pe scurt, dinozaurii se aflau pe Terra când planeta era situată într-o cu totul altă parte a Căii Lactee.

Ideea a apărut atunci când cercetătorul se afla la o petrecere alături de colegii săi, iar toată lumea a fost șocată atunci când a menționat că Sistemul Solar se afla în altă parte a galaxiei în perioada apariției dinozaurilor.


„A fost pentru prima dată când am realizat că aceste repere temporale se potrivesc perfect împreună. Apoi mi-a venit ideea de a corela evoluția dinozaurilor cu rotația galaxiei noastre”, a declarat Christiansen pentru Business Insider, citată de Science Alert. 

Mișcarea galactică este, totuși, ceva mai complicată decât se poate vedea în acest clip. Celelalte stele și sisteme planetare din galaxie se deplasează și ele, cu diferite viteze și pe orbite distincte, iar zonele interioare au o rotație mai rapidă decât regiunile marginale. 

Mai mult, chiar galaxia însăși se deplasează în spațiu, apropiindu-se treptat de galaxia Andromeda. „Animația face lucrurile să arate de parcă ne întoarcem în același loc, dar, în realitate, întreaga Cale Lactee s-a deplasat foarte mult. Mai degrabă realizăm o spirală prin spațiu”, a completat cercetătoarea.

Acest lucru înseamnă că și Pământul își schimbă, automat, poziția și se pune întrebarea: vom ajunge cândva într-o zonă în care viața nu va mai putea fi posibilă? Răspunsul este acela că galaxia noastră ne protejează, ținându-se departe de centrul inospitalier, acolo unde, într-adevăr, nu ar exista condițiile propice pentru conservarea caracteristicilor Terrei. „Există foarte multe stele, configurația este instabilă dinamic, sunt foarte multe radiații. Sistemul nostru solar cu siguranță nu va trece prin acest mediu”, a mai spus Christiansen. 

Share articol: