Lee Smolin, fizician la Institutul de Fizica Teoretica Perimeter din Canada, sustine ca timpul este real, nu o iluzie sau ceva relativ, cum afirma teoria lui Einstein.

Mai mult, potrivit lui Smolin, universul nostru s-ar fi nascut in interiorul unei gauri negre, iar acest lucru inseamna ca si gaurile negre din universul nostru pot da nastere unor alte universuri.

Conform teoriei lui Einstein, diferenta dintre trecut, prezent si viitor este doar o iluzie puternica. Smolin sustine insa ca prezentul este doar un moment  al timpului, care succede alte momente, la fel de reale, prin urmare timpul se reinnoieste mereu, deci este real, nicidecum o iluzie.

Realitatea este doar o serie de momente care se succed si totul este real intr-un anumit moment al timpului. Nu exista legi in afara timpului, pentru ca totul se schimba in timp, inclusiv legile. Fizicianul raspunde astfel teoriei lui Einstein, care sustinea ca logica si matematica sunt in afara timpului.

In cadrul unui interviu acordat Space.com,  Smolin spune ca Universul a evoluat pe principiul selectiei naturale, teoria lui fiind numita “cosmologie prin selcetie naturala”. Astfel, gaurile negre sunt “seminte” ale nasterii unor noi universuri.

Ele nu colapseaza intr-o densitate infinita, cum sustine actuala teorie relativista, ci "se prabusesc" intr-o densitate extrema, de unde se pot insa extinde din nou, crede Smolin.

Noua stea care se extinde astfel va forma un nou univers. Punctul in care timpul se opreste pentru steaua devenita gaura neagra este de fapt unit cu timpul care incepe odata cu Big Bangul universului creat de ea.