Fizicianul Ethan Siegel crede ca Universul nostru a luat nastere dintr-o gaura neagra rezultata in urma colapsului unei stele dintr-un univers paralel, cu patru dimensiuni. Desi pare fantezista, teoria lui poate fi verificata matematic, iar argumente exista, scrie publicatia Science Alert.

Siegel a pornit de la ideea ca Big Bang-ul - explozia care a dat nastere Universului nostru - a aparut dintr-o singularitate, un punct super dens si fierbinte, unde nu exista spatiu-timp si unde legile fizicii nu erau respectate.

Este imposibil sa aflam ce era inainte de aceasta singularitate. Insa stim ca mai este o situatie unde intalnim o singularitate de acest fel: in interiorul unei gauri negre. Aici, orizontul evenimentelor, numit si "punctul fara de intoarcere", este bidimensional si materia pare sa dispara fara urma. La fel, nimeni nu stie ce ce intampla dincolo de aceasta singularitate.

Teoria inedita a fost lansata prima data acum doi ani, de catre cercetatorii de la Institutul Perimeter si Universitatea Waterloo. Asemeni lui Siegel, ei cred ca Universul nostru a luat nastere dintr-o gaura neagra uriasa formata intr-un Univers cu patru dimensiuni.

Astfel, Universul nostru ar fi ca un ambalaj tridimensional in jurul orizontului evenimentelor dintr-un alt Univers, care are patru dimensiuni.

O alta dovada invocata de fizicieni in sprijinul acestei teorii este urmatoarea: Universul s-a extins la inceput mai repede, apoi mai incet. La fel, o gaura neagra se extinde la inceput foarte rapid, apoi din ce in ce mai lent, pe masura ce mai multa materie cade in interiorul ei.

Daca teoria aceasta ar fi corecta, atunci inseamna ca fiecare gaura neagra din Universul nostru da nastere unui nou Univers paralel, bidimensional.