Centura Van Allen, ilustrata sub forma a doua cercuri concentrice care inconjoara planeta noastra, contine particule incarcate electric, care se formeaza intr-un mod similar celor care provin din uragane.

De cand a fost descoperita, in anul 1958, aceasta centura a fost atent analizata de astronomi, care au incercat sa afle sursa acceleratiei deosebite a acestor particule. Din cauza acceleratiei, satelitii care strabat centura sunt in pericol si trebuie dotati cu scuturi speciale de protectie, scrie Daily Mail.

Datele obtinute recent sugereaza ca particulele din aceasta centura sunt incarcate electric si se formeaza asa cum apar urganele pe Pamant, prin evaporarea apei calde a oceanelor.

Descoperirea explica si de ce centura Van Allen isi schimba mereu forma: numarul particulelor scade sau creste.

Aceeasi explicatie poate fi extinsa pentru intelegerea centurilor de radiatii din jurul planetelor Jupiter sau Saturn.

Centura Van Allen a fost descoperita in 1958, de catre savantul James Van Allen, de la Universitatea din Iowa.

Cercetatorii credeau initial ca electronii din aceasta centura provin din magnetosfera, o zona in care particulele sunt tinute pe loc de campul magnetic al planetei.

Dupa anii ’90, a aparut o alta teorie, conform careia particulele nu provin din magnetosfera, ci sunt produse de campurile electrice, care separa electronii de atomi si provoaca o accelerare a acestora din urma.

In august 2012, NASA a lansat doua sonde spatiale, care sa cerceteze aceasta centura de radiatii. Datele obtinute de aceasta au demonstrat ca particulele se formeaza in interiorul acestei centuri, nu provin din exterior, cum se banuise initial.

Centura de radiatii se afla la o altitudine cuprinsa intre 1.000-60.000 de km.