Jamie Farnes, astrofizician la Universitatea Oxford, are o teorie interesantă, care ar putea lămuri în sfârșit unul dintre cele mai mari mistere ale Universului: din ce sunt alcătuite materia întunecată și energia întunecată?

Aceste materii misterioase, imposibil de măsurat și de observat prin metodele științifice actuale, alcătuiesc 95% din procentul total al masei din Univers.

Farnes crede că materia și energia întunecată sunt de fapt un fluid cu masă negativă. Asta înseamnă că el se comportă total opus față de un fluid obișnuit. Adică, dacă este împins, se apropie de tine în loc să se îndepărteze.

Realizând un model computerizat, cercetătorul a simulat modul în care un fluid de acest fel ar influența tot ceea ce vedem în Univers.

Dacă teoria lui este corectă, atunci putem înțelege în sfâșit de ce galaxiile nu se destramă, deși se rotesc cu viteze impresionante.

Desigur, ideea unui fluid invizibil cu masă negativă pare absurdă sau, în cel mai fericit caz, desprinsă din filmele SF.

Nu trebuie să uităm însă că marile descoperiri științifice au fost la început considerate simple aberații, tocmai pentru că ele contraziceau tot ce se știa până atunci și veneau cu o nouă abordare.

Teoria lui Farnes a fost publicată în revista Astronomy and Astrophysics.