Coroana solară, adică stratul exterior al stelei, care poate ajunge la temperaturi de un milion de grade Celsius, este total diferită din punct de vedere chimic de celelalte straturi ale sale, cu toate că, din punct de vedere fizic, toate sunt conectate într-un tot unitar.

Timp de mai bine de 50 de ani, astronomii au căutat o explicație pentru această diferență, iar acum aceștia au observat prima dovadă referitoare la faptul că undele magnetice din cromosferă (adică stratul median al Soarelui) dispersează plasma, trimițând în coroana solară doar ionii cu încărcătură energetică și lăsând în urmă particulele neutre.

Un studiu publicat recent de cercetătorii de la University College din Londra, derulat împreună cu Agenția Spațială Italiană, oferă și prima dovadă obținută vreodată referitoare la această teorie. Aceștia au analizat datele colectate de la mai multe telescoape din New Mexico, dar și din spațiu, observând simultan aceeași parte a Soarelui, într-o încercare de a identifica undele.

Tiparele observate au fost apoi reconstituite utilizând modele computerizate, iar oamenii de știință au descoperit că undele care se reflectă în cromosferă sunt conectate magnetic cu zonele din coroana solară în care se regăsesc particule ionizate.

„Compoziția chimică distinctă a straturilor interioare și exterioare ale Soarelui a fost determinată în urmă cu peste 50 de ani. Descoperirea a generat una dintre cele mai interesante întrebări din domeniul astrofizicii. (…) Acum, datorită unei combinații unice a tehnicilor de observare a fost posibilă determinarea undelor magnetice din cromosferă și conectarea lor cu abundența diferitelor elemente din coroana solară, elemente care nu se găsesc în straturile interioare ale Soarelui”, a precizat pentru MailOnline Deborah Baker, coordonatoarea studiului.

Mai departe, descoperirea îi va ajuta pe specialiști să studieze și alte fenomene referitoare la activitatea Soarelui și efectele ei, precum vânturile solare.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: